Niezależnie od tego, czy przerabiasz istniejącą kuchnię, czy urządzasz kuchnię od nowa, zastanów się nad układem optymalnie odpowiadającym Twoim potrzebom.

Ankieta przeprowadzona ostatnio przez specjalistów od wyposażenia kuchni z firmy Wren, ujawniła, że kuchnie to pomieszczenia, które nas najbardziej frustrują – ze względu na projekt i dekorację. 52% ankietowanych osób nie było zadowolonych ze swoich kuchni – przede wszystkim z powodu braku miejsca do przechowywania, niewystarczającego wykorzystania przestrzeni i niesatysfakcjonującego wyposażenia.

Jednakże wyniki ankiety pokazały również, że kuchnia jest miejscem, które najbardziej lubimy, więc warto zwrócić na nią szczególną uwagę podczas remontu domu. Estetyka jest oczywiście ważna, ale punktem wyjścia każdej renowacji powinno być przemyślenie całego układu.

Jak wykorzystać kuchnię?

Niezależnie, czy jesteś zapalonym kucharzem-amatorem, czy nie, nawet najbardziej podstawowe czynności w kuchni będą wymagały lodówki/zamrażarki, kuchenki i zlewozmywaka – wokół tych sprzętów zbudowany jest „trójkąt roboczy” kuchni.

Koncepcja roboczego trójkąta opiera się na założeniu, że te trzy elementy powinny nie powinny być oddalone (jeśli to możliwe, nie powinny stać dalej niż trzy kroki od siebie). Rozkład kuchni powinien uwzględniać to założenie.

Wybór układu kuchni

Gdy już określisz swoje potrzeby, możesz wybrać kolorystykę, materiały i styl. Wybierając odpowiedni układ, weź pod uwagę kształt pomieszczenia i priorytety swojej rodziny.

Układy kuchni:

  • Kuchnia w linii prostej: to świetny układ w małych domach i mieszkaniach, ponieważ wymaga niewielkiej przestrzeni. Ponadto – jeśli to konieczne – na jego końcach można dodać miejsca siedzące i stoły.
  • Kuchnia równoległa: ten wariant – podobnie jak w przypadku kuchni urządzonej w linii prostej – również pozwala oszczędzić przestrzeń, ale tym razem elementy wyposażenia znajdują się po obu stronach – nie po jednej. Dzięki temu można maksymalne wykorzystać przestrzeń i powierzchnię do przechowywania w długich i wąskich pomieszczeniu.
  • Kuchnia w kształcie litery L: ten układ skupia wszystkie elementy wyposażenia w jednym kącie, tworząc dużą przestrzeń wolną. Świetnie sprawdza się w kuchniach z aneksem jadalnym – umożliwiając dostawianie stołów i bufetów.
  • Kuchnia w kształcie litery U: jeśli masz dużą kuchnię, a chcesz w pełni wykorzystać przestrzeń i stworzyć idealny „trójkąt roboczy”, to kuchnia w kształcie litery U jest najlepszym rozwiązaniem. Przy takim układzie poruszanie się po kuchni i przygotowywanie posiłków jest dużo prostsze.

Segment kuchenny

Segment kuchenny z szafkami na wysokości oczu umożliwia umieszczenie często używanych produktów i przedmiotów (takich jak przyprawy czy talerze) w zasięgu ręki, a jednocześnie w miejscu niedostępnym dla dzieci. Segment z zakrytymi drzwiami pomoże ukryć mniej atrakcyjne artykuły, natomiast drzwi przeszklone sprawią, że szafki będą miały mniej przytłaczający wygląd.

Od podłogi do sufitu

Ten rodzaj mebli pozwoli na wykorzystanie całej ściany, ale sprawi, że przestrzeń będzie bardziej zamknięta niż w przypadku osobnych szafek stojących i wiszących. Z drugiej strony, jeżeli nie ma możliwości ustawienia blatów kuchennych (np. w przejściu do kuchni, gdzie przyrządzanie posiłków byłoby niepraktyczne), szafki od podłogi do sufitu pozwolą na pełne wykorzystanie przestrzeni.

Conor Laville, projektant firmy Wren, mówi: „Projektowanie kuchni „na miarę” to droga sprawa. Zamiast tego można stworzyć wymarzoną kuchnię na bazie szafek – również umieszczonych „od podłogi do sufitu”. Płyty gipsowe, farba i stelaże stworzą wrażenie kuchni „na wymiar” przy jednoczesnej oszczędności pieniędzy.

Szafki stojące

Niskie szafki są idealne do przechowywania ciężkich przedmiotów oraz urządzeń AGD i innych przyrządów. Szafki stojące to również podstawa, na której można umieścić blaty, więc należy je odpowiednio zaplanować, by mieć dużo przestrzeni na przygotowywanie posiłków.

Szafki nie muszą stać przy ścianach. Jeżeli masz dużo miejsca na środku kuchni, możesz tam umieścić „wyspę”. Jak wyjaśnia Conor Laville: „Umieszczenie wyspy na środku może uatrakcyjnić wygląd kuchni. Najpierw jednak warto upewnić się, czy elementy wyspy można bezpośrednio podłączyć do wody i odpływu, ponieważ instalowanie nowego przyłącza po podłogą to zwykle kosztowna sprawa.”

Wybierając rodzaj elementów stojących, warto postawić na połączenie szuflad i szafek otwieranych. Szuflady nadają się do przechowywania sztućców, mniejszych narzędzi i przedmiotów, takich jak ręczniki i podkładki. Szafki są niezbędne do przechowywania większych przedmiotów, ale wewnątrz musi znajdować się wystarczająca ilość półek albo karuzeli, by naczynia nie stały na chwiejących się stosach.

Redakcja

Redakcja

W artykułach publikowanych na łamach portalu znajdują się treści sponsorowane oraz lokowanie produktów bądź usług. Wykorzystywane materiały graficzne dostarczane są przez reklamodawców. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części jest surowo zabronione.

Zostaw komentarz

*